top of page
Sök
  • Skribentens bildGabrielle Hipp Marchidan

Skrivtips: Berättelsens fundament

Uppdaterat: 21 juli 2021

Hur kommer man på vad man ska skriva om? Jag har en idé, hur får jag ner den på pappret?

En del börjar sin berättelse — och slutför den aldrig. Så hur ska man komma igång och hålla sig igång ända fram till den sista raden?

Ett knep är att dela upp arbetet och ta sig en funderare vad din berättelses fundament kommer vara. Att börja på en gång är ofta inte ett alternativ om skrivandet är nytt för dig. Jag brukar låta mina idéer mogna ett tag och skriver sedan ner dem i ett svep, kapitel efter kapitel. Metoden kanske passar dig också, eller så kanske du föredrar att ta ett steg i taget. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till skrivande.

En bra början är att fundera vilka karaktärerna ska vara och vad som är speciellt med dem. En trovärdig karaktär kommer att föra handlingen framåt på ett sätt som både kan underhålla läsaren — vilket är ditt mål, men även underlätta för dig som författare som ska skapa en helt ny värld i din egen fantasi. Har din karaktär magiska krafter eller speciella förmågor? I så fall utgör detta en byggsten för en värld som kan innehålla udda fenomen där bara fantasin sätter gränser. Ska din karaktär istället vara tandläkare med en cynisk personlighet och en förkärlek för idiomatiska uttryck? Då kan en betydande del av berättelsen utspelas på en tandläkarmottagning t.ex.

Författaren måste dock ställa lite krav på sina karaktärer om de ska verka trovärdiga. Läsaren behöver känna empati med karaktären och bli nyfikna på deras motiv. Precis som verkliga personer, bör dina karaktärer vara sammansatta av flera egenskaper. En person som är petnoga på jobbet kan vara slarvig hemma. Motpoler i karaktärens personlighet ger den ett djup. Ju fler motpoler en karaktär har, desto fler dimensioner får den och desto mer intressant blir den för läsaren.


En tumregel är att din karaktär måste ha minst en motpol, en komplex karaktär kan ändå sakna djup om den saknar motpol. Alla har vi själva det och allra mest empati känner vi med karaktärer som i den aspekt liknar oss själva — även om de kanske besitter magiska krafter som inte vi har, känner vi igen oss i deras sida som gör dem mänskliga.

Karaktärerna, och i synnerhet huvudkaraktären, måste också utsättas för motgångar som de måste övervinna för att förändras och utvecklas. Läsaren vill kunna förstå karaktärens strävan och följa dess resa för att nå sitt mål. Då bibehålls intresset för din berättelse genom att läsaren får följa spännande motgångar, bli lättad över framgångar och bli upplyft över karaktärens nya utvecklade insikter.


Med andra ord kan vägen till en bok börja med dess karaktärer: vilka de är, vad de har för roll och hur de för handlingen framåt. Det är du som skapar dem som vet bäst, men ibland kan det vara en hjälp på traven om man tänker igenom vilka karaktärer man har att göra med och om en viss plats eller vissa föremål är knutna till dem. Detta kan föra handlingen framåt när du börjar skriva själva berättelsen.


33 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page