top of page
Sök
  • Skribentens bildGabrielle Hipp Marchidan

Bokfakta: Pliktexemplar

Alla böcker som ges ut i Sverige innefattas av lagen om pliktleverans.

Pliktexemplar kallas också friexemplar. Av varje titel som ges ut väljs sju bokexemplar ut att bli pliktexemplar, och som enligt lag måste levereras till de sju olika pliktbiblioteken. Ofta är det förlagen, tryckerier och distributörer (näringsidkare eller företagare) som levererar till pliktbiblioteken utan kostnad.

Av de sju pliktbiblioteken är Kungliga biblioteket i Stockholm det mest kända. Utöver KB finns sex pliktbibliotek och dessa är universitetsbiblioteken i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund, Linköping och Umeå.

Pliktexemplar bevaras för framtiden, arkiveras, för bland annat forskningsändamål. Det är möjligt att låna dessa från t.ex. Kungliga biblioteket under förutsättning att man är rädd om materialet. Särskilda rutiner och regler tillämpas vid utlån av material från KB. Till exempel får man inte äta eller dricka under tiden som man hanterar det utlånade materialet. Därför är det givetvis enklare att låna böcker från andra bibliotek eller helt enkelt köpa dem.

Mer om hur man lånar från KB går att läsa här: Beställ och låna – Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.se
9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page