top of page
Sök
  • Gabrielle Hipp Marchidan

Förlagsarbetets start

I början när ett nytt manus antas till förlag brukar det innebära mejlkontakt för att författaren och förlaget ska komma överens om hur arbetet ska börja. Manuset utvärderas i korta drag redan i antagningsbeskedet (och i undantagsfall refuseringsbrevet också) så att författaren kan ta till sig den konstruktiva kritiken. Förlagsarbetet handlar ju egentligen om att förbättra manuset och designa boken innan den ges ut.

Vanligtvis börjar redigeringen med att en redaktör läser igenom manuset. Nu har jag redan i förväg låtit en lektör gå igenom det för att få tips på hur jag kunde förbättra min historia innan jag skickade in manuset till förlag. I båda fallen granskas berättelsen, scener och språk att bedöms och en del av manuset kanske också skrivs om, om det förbättrar det.

Redaktörsarbetet kan skilja sig mycket på olika förlag och det finns två huvudsakliga arbetssätt. I båda fallen sker samma grad av reformering. Vissa förlag skriver om och ändrar i manuset utan att författaren är med och gör det, för att bättra på handlingen och kanske fylla i enstaka plotholes. Andra markerar den text som behöver redigeras i dokumentet, och låter författaren skriva om det med egna ord. Jag är mest van med det sistnämnda arbetssättet. :) Hur som helst så väntar en del redaktörsarbete och manuset kan synas mellan två och tio gånger av redaktören innan det bedöms som färdigt.

Jag ser framemot att få börja gå igenom förbättringar och är glad att även en av mina äldsta bokidéer som jag spontant kom på när jag var 14 år, får en chans att se dagens ljus som en färdig bok.

11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page