top of page
Sök
  • Skribentens bildGabrielle Hipp Marchidan

Skrivtips: Att välja rätt skrivprogram och typsnitt

Uppdaterat: 4 sep. 2021

Många som vill börja med att skriva funderar nog på vilket typsnitt som passar bäst och är lättast att arbeta med. Så var det för mig. Är det då något speciellt typsnitt som man bör använda? Detta tänkte jag svara på nu.


Word är ett fantastiskt program att skriva i. Med så många olika funktioner, typsnitt- och styckesinställningar behöver man inte använda sig av andra, dyra skrivprogram. Vilket skrivprogram använder då författare? Jag ställde frågan i ett författarforum som jag är med i, och fick över 60 svar. Ungefär hälften använde Scrivener, och andra hälften utgjordes precis som jag själv, av Word-användare.


Scrivener är i och för sig ett bra program om man vill få en bättre överblick över sina kapitel, och det innehåller många olika funktioner. Men det kostar omkring 400 kronor och många behöver ändå använda Word förr eller senare för att sammanställa sitt manus.


Word för studenter och privatpersoner har 68 förinstallerade typsnitt, men det betyder inte att alla är bra för att skriva ett manus med. Courier är det obligatoriska typsnittet för amerikanska manus, men i Sverige är friheten lite större. De två mest praktiska fonterna är Palatino eller Garamond. Personligen använder jag Garamond då texten blir mer lättläst. Båda fonterna är stilrena, lätta att läsa och upptäcka fel i.


Ett rättesnöre är att undvika Times New Roman som klassas som ett tråkigt typsnitt. Det finns förlag som kräver manus skrivna i Times, men de är få. Undvik även övriga fonter av särskild snirklig karaktär. Så fort förlagen har svårt att läsa ditt manus, åker du på en refusering.


Word gör det enkelt att byta typsnitt. Ctrl + A tillåter dig att markera all text och ändra font även när hela manuset är färdigt. Det kan vara praktiskt om du behöver korrekturläsa ditt manus eller bara har ändrat dig. :)


Hur ska ett bokmanus för kapitelböcker då se ut? Mer om hur du använder Word för att skapa en mall kan du läsa här.

372 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page