top of page
Sök
  • Skribentens bildGabrielle Hipp Marchidan

Skrivtips: Kill your darlings


Kanske världens mest berömda skrivtips och viktigt inom dramaturgi. I redigeringsprocessen är det lätt hänt att upptäcka saker man använder lite för ofta i sin text. Karaktärsdrag, favoritord eller fraser. Återkommande miljöbeskrivningar eller lite för mycket gestaltning kanske. Frekvent förekommande uttryck som författaren tyckte verkade snyggt när manuset skrevs, men som sedan blir upprepande och inte fyller någon viktig funktion.

Vanligt är att redaktörer, testläsare eller kanske du själv till slut inser att det är dags att avlägsna onödiga scener som förekommer för ofta eller överflödiga karaktärer. Var i så fall inte rädd för att ändra i manuset, även om det kan innebära att hela stycken eller kapitel behöver tas bort. Det är inte ovanligt att de scenerna behöver ersättas av en annan handling. Som författare gäller det att vara kreativ när det handlar om att variera språket. Helst ska samma ord för att beskriva något inte förekomma på en och samma sida eller i två meningar efter varandra.

Slå upp synonymer för ord och försök att använda varierande uttryck, händelser och beskrivningar. Tänk på läsaren. Upprepningar blir med tiden tråkiga att ögna igenom. Tonen och stilen på texten ska passa ihop från början till slut. Ofta så hjälper en testläsare eller redaktör med att finputsa manuset eftersom det är lätt att bli "blind för sina egna fel". Onödiga inslag eller frekvent förekommande ord rensas då ofta bort från texten.15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page